Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties

Gepensioneerd en pleegouders van twee meiden

Anne Steijn en Harm Koops uit Apeldoorn wisten al heel lang wat zij wilden doen zodra zij met pensioen zouden gaan. Namelijk: een warm thuis bieden aan kinderen vanaf een jaar of veertien. Anne en Harm: ‘Dit is een mooie periode waarin je de kinderen kan helpen op hun weg naar zelfstandigheid.’ Inmiddels hebben zij rond de twaalf kinderen een tijdelijk thuis kunnen geven.

Pleegdochter Camilla

De 17-jarige Camilla komt sinds drie jaar bij Anne en Harm. Ongeveer vier dagen per drie weken. Dit in goed overleg met haar moeder, waar ze de andere dagen woont. Camilla is positief over haar pleegouders: ‘Er zijn niet snel problemen, wel regels. Mijn pleegouders willen me helpen, ook als het even niet lukt.’ Anne en Harm: ‘Het is een vrolijke meid. We hebben goed contact met haar moeder: een alleenstaande vrouw die in het begin bang was om haar dochter aan ons te verliezen; heel begrijpelijk. Maar toen wij duidelijk maakten dat dit écht onze bedoeling niet was, ging het een stuk beter. Haar moeder vindt het fijn om met ons te kunnen sparren, ze staat er immers niet meer alleen voor’.

Alexandra

Naast Camilla is er nog een pleegdochter die al een aantal jaren bij Anne en Harm komt. ‘Alexandra heeft heel veel meegemaakt voordat ze bij ons kwam. Gelukkig gaat het nu goed. Ze studeert rechten en woont op kamers in Utrecht. Alexandra komt in het weekend regelmatig thuis, bij ons. En als ze wil, kan ze met onze auto op bezoek bij haar vader en broertje, wat wij natuurlijk stimuleren.’

Aanvulling op de ouders

Anne en Harm vinden het feit dat zij een aanvulling kunnen zijn op de ouders zo bijzonder aan pleegzorg. ‘Wij hebben het geluk dat deze meiden perfect zijn opgevoed, maar door de omstandigheden in een probleemsituatie zijn gekomen. Het zijn meiden met eigenheid. De een noemt ons bij de voornamen en de ander zegt opa en oma; iets dat voor ons heel dierbaar is’.

Pleegzorg: de juiste keuze

Over de begeleiding van de pleegzorgorganisatie zijn Anne en Harm erg positief: ‘Belangrijk hierbij is dat het gaat om een kind dat je (tijdelijk) een warm thuis geeft. Het wordt niet je eigen kind. Voordat we begonnen, volgden we een training. Hierdoor waren we goed geïnformeerd en op de hoogte van wat pleegzorg inhoudt. Ook aan hun medewerkers hebben we goede herinneringen. We kunnen altijd een beroep op hen doen.’
Mede hierdoor is pleegzorg precies zoals Anne en Harm het zich hadden voorgesteld: ‘We hebben de kinderen heel goed op weg kunnen helpen. En hoe bijzonder is het dat onze pleegdochter Alexandra nu op kamers woont in hetzelfde pand als waar wij jaren geleden ook hebben gewoond,’ aldus een trotse Harm.

Pleegouders: een warm hart

Pleegzorgorganisatie Pactum is ook erg blij met mensen zoals Anne en Harm, die hun pleegkinderen een warm hart toedragen. Zonder pleegouders immers geen pleegzorg!

>> Lees meer interviews over pleegzorg

Supergewone mensen gezocht!