Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties

Boeken voor pleegkinderen

 

Eegje Pleegje
Lianne Biemond, 2020

Eegje (een lieve kleine egel) wordt liefdevol opgenomen in het grote gezin van de familie Beestenboel, waar nog meer andere dieren wonen. Eegje ontdekt dat ze anders is dan de anderen in het gezin, maar die zijn ook allemaal ‘anders, dat stelt haar gerust. ‘Eegje veegde langs haar neusje, en werd alweer een beetje blij. Want ze voelde diep van binnen: ik hoor er hier echt bij’.  Een aansprekend prentenboek over pleegzorg. Voor kinderen tussen de 0 en 6 jaar.

Homme en het noodgeval
Annejan Mieras met illustraties van Linde Faas, 2019

Het is geen rugbyvriendje van Tim dat komt logeren, maar die rare meid uit Hommes klas: Pien. En ze moet ook nog in Hommes kamer, dus Homme moet bij Tim. Logisch dat Homme het helemaal niet ziet zitten. Waarom moet Pien zo nodig bij hen als haar moeder even niet meer kan? Ze is onhandig, lust niks, en ze zegt dat ze een prinses is. En natuurlijk wordt ze hartstikke voorgetrokken door zijn ouders… Aangespoord door zijn grote vriend, fietsenmaker Kees, gaat Homme stiekem op onderzoek uit. Wie is Pien nou echt? Annejan Mieras schrijft een verhaal dat tegelijkertijd hartverscheurend en hartverwarmend is. Over kinderen in situaties waar ze zelf geen stem in hebben, en hoe ze zich daarin staande houden. Voor 9+.

Je bent mijn moeder niet!
Anja Bout-Monteau, 2017

Over een meisje van 14 dat vanaf haar 9e in een pleeggezin woont. Ze heeft het daar goed naar haar zin maar gaat bij haar biologische, minderbegaafde moeder logeren om erachter te komen of ze weer permanent bij haar kan gaan wonen.
Biblion schrijft in een recensie:  Een boek vol spanning en confrontatie. Het schetst een realistisch en schrijnend beeld van een minderbegaafde moeder, die niet in staat is om als moeder voor haar dochter te zorgen, met alle gevolgen van dien.

Hoe Lizzy over hechting leerde – Een voorlichtingsboekje voor kinderen over hechting
Monique Scheres, 2017

In gesprek gaan met kinderen over hechting is niet altijd gemakkelijk. Dit is een boekje voor hulpverleners om samen met het kind te lezen of voor te lezen. In het verhaal komt Lizzy het lieveheersbeestje andere diertjes tegen in het bos, die allemaal op een andere manier gehecht zijn aan hun ouder

Hier woon ik
Nieske Selles-ten Brinke, 2016

Een samenleesboek over pleegzorg, waarin de persoonlijke belevingen van pleegkinderen centraal staan. Het boek helpt kinderen te praten over pleegzorg; over gevoelens die daarbij horen als onzekerheid, verdriet, opluchting, blijdschap, twijfel, spanning en het verlangen naar een thuis.

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Je hoeft niet te kiezen
Nieske Selles-ten Brinke, 2015

Dit prentenpraatboek vertelt het verhaal van Lieke, die nog niet zo lang in een pleeggezin woont. Het boek geeft jonge kinderen inzicht in het leven van pleegkinderen en hun zoektocht naar identiteit en loyaliteit: wie ben ik en waar hoor ik? De praatplaten met open vragen helpen pleegouders, leerkrachten of anderen om hierover te praten met het kind.
Voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar.

Het meisje met het omgekeerde magneetje
Pleegmoeders Linda en Cornelie

Dit prentenboekje maakt het onderwerp hechting bespreekbaar voor jonge (pleeg)kinderen. Het boek is niet meer gedrukt verkrijgbaar, maar is wel beschikbaar als flipbook en/of te downloaden.

 

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien