U bent pleegouder van een kind dat niet meer bij zijn of haar eigen ouders kan wonen. Het kind zal permanent in uw gezin blijven. In dat geval kunt u overwegen om pleegoudervoogd te worden. Als pleegoudervoogd heeft u het gezag over het kind. We noemen dat pleegoudervoogdij.
Als u voogd van een kind bent, dan bent u de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. De zeggenschap over belangrijke zaken ligt dan bij u. U kunt alleen voogd zijn of met zijn tweeën, bijvoorbeeld met uw partner. De rechter spreekt de voogdij uit.
De belangrijkste overwegingen om voor pleegoudervoogdij te kiezen, zijn:
Het is voor de ontwikkeling van een kind belangrijk om in een zo ‘normaal’ mogelijke opvoedingssituatie op te groeien. Daarbij past het om pleegouders zeggenschap te geven over het pleegkind. Pleegouders kunnen dan belangrijke beslissingen over het pleegkind zelf nemen, in plaats van toestemming te moeten vragen aan ouders of de jeugdbescherming.
De beslissing om pleegoudervoogd te worden vraagt om een zorgvuldige afweging. Het belang van het pleegkind staat hierbij centraal.
In de meeste gevallen is pleegoudervoogdij een gezamenlijke beslissing na het doornemen van alle voorwaarden en goed overleg tussen jeugdbescherming, de pleegzorgorganisatie en de pleegouders. Indien pleegoudervoogdij mogelijk en gewenst is, dan dient jeugdbescherming een verzoek in bij de rechter. De rechter beslist of het verzoek wordt toegewezen.
Er zijn ook andere routes waarlangs de voogdij verkregen kan worden, als niet alle partijen het in beginsel eens zijn met de pleegoudervoogdij. Pleegouders kunnen bijvoorbeeld zelf een verzoek tot pleegoudervoogdij indienen bij de rechter, als de huidige voogd zichzelf niet wil laten ontslaan.
Pleegouders kunnen de rechter verzoeken om in het kader van hun blokkaderecht ouders te ontheffen uit het gezag.
De rechten van het pleegkind moeten bij pleegoudervoogdij gewaarborgd zijn. Bijvoorbeeld het recht op continuïteit in de verzorging en opvoeding en het recht op identiteit en afstamming.
Dat betekent bijvoorbeeld dat:
Er kunnen ook nadelen zijn aan pleegoudervoogdij, bijvoorbeeld:
Indien beide ouders zijn overleden, duurt een voogdij tot het kind achttien jaar is. In alle andere gevallen is de voogdij formeel niet definitief. Een ouder kan om herstel van het gezag vragen, door een verzoek tot herstel van het ouderlijk gezag in te dienen bij de rechter. In de praktijk kent een rechter zo’n verzoek echter zelden toe, omdat de wet hieraan strenge eisen stelt.
Een pleegoudervoogd is niet onderhoudsplichtig. Daarom behoudt u de pleegvergoeding. Ook blijft u begeleiding en ondersteuning krijgen van de pleegzorgorganisatie. De intensiteit van de begeleiding van de pleegzorgorganisatie wordt afgestemd op de hulpbehoefte van het kind.
U dient zelf de verzekeringen, zoals een (aanvullende) zorgverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering te regelen.
Vergoeding van bijzondere kosten, zoals onderwijskosten kunt u aanvragen bij uw pleegzorgorganisatie.
Pleegouders die een pleegvergoeding ontvangen, komen niet in aanmerking voor kinderbijslag. Dit geldt ook voor pleegoudervoogden.
Pleegoudervoogdij levert een pleegkind geen erfrechtelijke aanspraken op. Het kind erft alleen van zijn pleegoudervoogd als deze het pleegkind in het testament iets heeft nagelaten. Indien er geen testament is gemaakt, erft een pleegkind alleen van zijn ouder(s).
Lees meer over pleegoudervoogdij in onderstaande brochure: