Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties

Programma Versterken van de kracht van pleegouders

Om een verschil te blijven maken in het leven van pleegkinderen is het belangrijk dat pleegouders kunnen blijven leren en zich zo blijven ontwikkelen. Want pleegzorg is waardevol, maar kan ook zwaar en ingewikkeld zijn. In het programma Versterken van de kracht van pleegouders is door Jeugdzorg Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (en in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten) een impuls gegeven aan een betere samenwerking op dit vlak.

Ambitie

Wat zou het mooi zijn als leren en je blijven ontwikkelen voor alle pleegouders vanzelfsprekend is. En dat zij op één plek een compleet overzicht kunnen vinden van alle cursussen, trainingen en andere ondersteuning in heel Nederland. Waar ze zelf hun ontwikkelpad kunnen uitstippelen. En waar ze zich in kunnen schrijven voor een (online) training waar en wanneer het hen uitkomt.

Gouden regels in de samenwerking tussen ouders en pleegouders

Wat is nodig voor een succesvolle samenwerking tussen ouders en pleegouders? Het lectoraat Jeugd en Gezin van De Christelijke Hogeschool deed in 2019 onderzoek naar deze vraag door ouders en pleegouders te interviewen. Dit heeft een onderzoeksrapport opgeleverd waarin de werkzame elementen beschreven zijn . Die werkzame elementen zijn bovendien in beeld gebracht in een reeks van 5 korte films, waarin pleegouders en ouders hun verhaal vertellen. Er is een handreiking ontwikkeld om de films te kunnen gebruiken bij groepsbijeenkomsten door ouders, pleegouders, pleegzorgprofessionals en in het onderwijs. De films vormen een reeks van vijf, maar zijn ook los van elkaar te gebruiken.

Het project is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Christelijke Hogeschool Ede, Entrea lindenhout, Stichting Samen voor het kind en Jeugdbescherming Gelderland en werd mede mogelijk gemaakt door programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’.

Gezocht: panelleden

Het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’ wil graag pleegouders en anderen betrekken  en start hiervoor een panel dat bestaat uit (oud-)pleegouders, pleegzorgprofessionals en andere geïnteresseerden. Deelnemers aan het panel krijgen regelmatig een uitnodiging om te reageren op verschillende onderdelen van het programma.

Lees het hele bericht

Gerelateerde documenten:

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien.