Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Zes puberende pleegzonen in 15 jaar tijdBijzonder verjaardagsfeest voor pleegzoonMarijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Bijzonder verjaardagsfeest voor pleegzoon

Hoe bijzonder zou het zijn om alle begeleiders nog een keer te zien die bij hem betrokken waren, dacht pleegmoeder Ans toen de 21e verjaardag van haar pleegzoon Johan naderde. Johan maakt al sinds 2008 samen met zijn broertje deel uit van haar gezellige grote gezin. En voorlopig, zo lang hij nog studeert, blijft Johan bij haar en echtgenoot Ruud wonen. 

Trotse pleegmoeder

Ans maakt haar verjaardagsgedachte concreet door de pleegzorgwerkers die Johan sinds zijn komst begeleid(d)en, uit te nodigen voor een high tea bij haar in de tuin. Ze wil hen, als zijn trotse pleegmoeder, maar wat graag deelgenoot maken van hoe ‘t ooit begon. En van hoe Johan, mede dankzij hun harde werken en begeleiding, sindsdien is opgegroeid tot de leuke jongvolwassene van nu!

Bovendien geeft zo’n reünie Ans de ruimte stil te staan bij hoe verrijkend ze het vindt voor haar gezin om met meerdere pleegzorgbegeleiders te maken hebben (gehad) die alle vier iets anders brachten. “De professionele begeleiding die mijn man en ik kregen, konden we tevens toepassen op onze eigen kinderen” vertelt Ans. “Ik voel me dan ook een bevoorrechte (pleeg)moeder dat wij altijd zo fijn en professioneel begeleid zijn.” Ze heeft niets dan lof voor haar pleegzorgbegeleiders van De Rading. “Ze benadrukten allemaal dat focussen op eigen kracht belangrijk is én ze waren altijd enorm respectvol naar onze geloofsovertuiging. Iets wat ik zeer waardeer.”

Spontane speech Johan

Wat Ans grappig vindt en vooral heel bijzonder, is dat Johan bij de high tea spontaan een toespraak begon. Hij vertelde over zijn pleegzorgervaringen, wat indruk had gemaakt en wat hij nog van zijn pleegzorgbegeleiders wist. “Het maakte mij, Ruud en zijn begeleiders zó blij en trots hem samen zo te zien!”

Helpend netwerk belangrijk

“Pleegzorg is mooi en tegelijkertijd ingewikkeld. Daarom is het zo fijn dat je goede begeleiding krijgt. Want buiten een pleegkind krijg je er ook zijn familie bij die tijd en aandacht vraagt. Als ik terugkijk, vraag ik me wel eens af hoe is het mogelijk dat het ons lukte? Ik was in die tijd zwanger van onze vijfde én we zaten midden in een verbouwing. Maar, doordat er vrienden en familieleden waren die zeiden ‘ik pas wel een ochtend op dan kun jij boodschappen doen, of dan kun je even alleen zijn’ lukte het”.

Gezellig en irritant

“Ooit kregen we van een van onze pleegzorgbegeleiders een boek met de titel ‘Gezellig en irritant’. Dat zijn echt twee fantastische woorden om uit te leggen wat pleegzorg is. Voor mij betekent het daarnaast dat je als pleegmoeder of pleegvader oplossingsgericht bent én kunt houden van kinderen die niet van jezelf zijn.

Voor een pleegkind zorgen brengt je gezin sowieso veel vreugde én het is leerzaam voor je eigen kinderen. Want het is niet vanzelfsprekend dat elk kind het net zo goed heeft en in een fijn gezin opgroeit.”

Ook iedere maand het interview direct in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan:


Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien