Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Marijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Een andere pleegouder in de buurt …

Trudie vormt samen met haar man Gerard en hun vijf pleegkinderen een gezellig en ondernemend pleeggezin. Zij hebben kinderen in alle leeftijdsfases van bijna volwassen tot een peuter en binnen allerlei pleegzorgvormen, van crisis tot langdurend. Een bont gezelschap!

Een andere pleegouder in de buurt is van grote waarde omdat je elkaar ook praktisch kunt ondersteunen. Trudie vertelt dat zij de pleegkinderen van een pleeggezin uit de buurt dat zij kende, opving omdat er sprake was van ziekte in het gezin. “Ik wist dat ik enorm kon helpen door hun pleegkinderen tussen de middag op te vangen. Ik weet immers wat ik kan verwachten.”

Tijdens de boterham aan tafel zijn de gesprekken dan ook niet alledaags. De zes kinderen vragen elkaar altijd het hemd van het lijf. “Ga jij nog bij je moeder wonen?”, vraagt de ene aan de ander. “Nee, niet wonen, maar wel hele leuke dingen doen samen, zoals naar de Efteling volgende week”, wordt er geantwoord. “Ik ga over twee weken bij mijn vader wonen, dat is heel leuk, maar ook wel een beetje spannend”, vertelt de jongste van het stel. “Mijn mama is een beetje ziek dus ik weet het niet”, wordt er schouderophalend meegedeeld. “Zullen we met de poppen spelen of gaan we naar buiten?”

“Kinderen herkennen veel van hun eigen leven in elkaar en zijn reuze benieuwd hoe het allemaal zit bij de ander”, vertelt Trudie. “Alles kan en mag gewoon gezegd worden en niemand kijkt ervan op, het hoort er gewoon bij.”

Trudie vertelt dat zij zelf een aantal weken door een virus geveld was. Op de momenten dat het nodig was kon haar bevriende pleegouder de kinderen meenemen uit school. “Ik weet dan dat dit goed gaat en zij begrijpt dat de kinderen zijn zoals ze zijn. Ik maak me op zo’n moment dan ook geen zorgen. Ook als het even niet goed gaat, dan komt dat ook wel goed!”

Trudie is ook trainer en ervaringsdeskundige bij een pleegzorgzorgorganisatie. “Ik vertel vanuit eigen ervaring hoe het is om een pleeggezin te zijn. Mensen horen graag hoe ik dingen heb beleefd en hoe ik bepaalde zaken heb aangepakt. Zeker als je met pleegzorg start,  is het heel fijn om te kunnen sparren met een medepleegouder. Of gewoon even vragen Hoe deed jij dat nou?”

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien