Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Marijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Een bijzonder avontuur in Zuid-Korea

Annelies is 13 jaar pleegouder en samen met haar man biedt ze crisis-/kortdurende pleegzorg aan baby’s en kleine kinderen

In totaal 19 kinderen mochten bij hen wonen totdat het perspectief duidelijk was: kan een kind terug naar de ouders of is een langdurig pleeggezin nodig? Annelies wilde altijd al een kindertehuis beginnen en als gastouder en pleegmoeder komt ze goed aan haar trekken als het om zorgen gaat. In de zomer van 2019 hadden ze een bijzonder pleegzorgavontuur: ze brachten hun pleegzoon Yon naar zijn grootouders in Korea. Daar mag hij verder opgroeien bij zijn grootouders en familie.

Toeval?

In april werd Annelies gebeld door pleegzorg. De vraag was of ze plaats hadden voor een baby van Koreaanse ouders. Annelies en haar man wilden net even een pleegzorgpauze nemen, ook met het oog op hun leeftijd en gezondheid. Maar omdat hun dochter in Seoul aan de universiteit studeerde voor haar masterdiploma, hebben ze toch ja gezegd tegen opvang van Yon. Dit was zo’n bijzondere samenloop van omstandigheden. ‘Ze komen, als ze komen’ en Annelies en Ton zeiden ja tegen pleegzorg en ja tegen Yon.

Naar opa en oma in Korea

Toen bleek dat de ouders van Yon niet meer voor hem zouden kunnen zorgen, zochten voogd en pleegzorg een oplossing in overleg met vader. Vader wilde het beste voor zijn zoon en begreep dat hij niet zelf zijn kind kon verzorgen en opvoeden. Zo werd gevraagd of de ouders van vader hun kleinzoon konden opvangen. Zij wonen in een klein dorp bij Seoul samen met een dochter en een kleindochter. Yon was van harte welkom. Met foto’s heeft Annelies Yon voorbereid op zijn toekomst bij zijn grootouders. Door wat zij erbij vertelde, gaf ze hem woorden voor de dingen. Annelies en Ton brachten Yon persoonlijk naar zijn grootouders en werden door hen hartelijk ontvangen.

Terug naar Nederland

Ze kwamen met hun pleegzoon in Korea en gingen terug met hun dochter die haar master had afgerond. De opa van Yon en zijn kleindochter brachten hen naar het vliegveld. Ze merkten dat grootouders dankbaar waren dat Yon bij hen was gebracht en ze voelen zich ook verantwoordelijk voor de zorg voor hun kleinzoon. De sfeer in de familie voelde ook goed. Annelies mist Yon, maar ze heeft hem met een gerust hart bij zijn familie achter kunnen laten. Ze vindt het heel mooi dat ze een tijdje bij de familie hebben mogen zijn.

Relaxed

Annelies is een relaxte opvoeder en heeft zelf zes kinderen grootgebracht. Inmiddels heeft ze vijf kleinkinderen. ‘Komt het wel, komt het niet’ is haar motto. Als kinderen niet met bestek willen of kunnen eten, mogen ze met hun handen eten. Als ze dat nodig hebben, dan is het voor haar goed.

Een uitgebreidere versie van dit interview vind je op: https://www.sterkmagazine.nl/vijf/een-bijzonder-avontuur-in-zuid-korea/

Ook iedere maand het interview direct in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan:


Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien