Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Marijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Een geslaagde kerst-actie

Feestdagen staan grotendeels in het teken van een gezellig familiefeest. Van kerstfilms tot de commercials van supermarktketens. Voor kinderen die niet thuis kunnen wonen is de decembermaand een ingewikkelde periode. Zeker voor jongeren die op een leefgroep wonen. Daarom deed pleegzorgorganisatie De Rading een bijzondere oproep aan de pleegouders: wie heeft er een extra plek aan tafel vrij tijdens de feestdagen?

Een gewoon gezinsleven tijdens feestdagen

Berit van Berckel, hulpverlener bij een meidenbehandelgroep van De Rading, vertelt: “Natuurlijk haalt de groepsleiding alles uit de kast om er een leuke periode van te maken! We versieren een boom en gaan met elkaar gourmetten. Maar toch duurt de kerstvakantie lang, zeker omdat de meiden veel op de groep zijn. Het is het een emotionele periode waarin irritaties snel kunnen oplopen. Gelukkig hebben sommige meiden familie of vrienden waar ze tijdens de weekenden of feestdagen een dagje naar toe kunnen, of waar ze kunnen logeren. Het is voor hen heerlijk om even van de groep te zijn en te genieten van een gewoon gezinsleven. Maar, er zijn ook meiden die geen netwerk hebben voor de weekenden en feestdagen. Ik gun die meiden een plek waar ze tijdens de vakantie één of twee dagen naar toe kunnen om te genieten van de huiselijke kerstsfeer. Vandaar ons idee om een oproep te doen bij onze pleegouders!”

Enthousiaste reacties

Esther en haar man reageerden destijds direct enthousiast op de oproep om tijdens de feestdagen een meisje in hun gezin op te nemen. Esther: “Enige tijd daarvoor was net onze pleegzoon van 17 verhuisd naar een locatie voor zelfstandigheidstraining. Door persoonlijke omstandigheden waren we op dat moment niet toe aan een volgende plaatsing. Maar pleegzorg zit in ons hart en ook onze kinderen van 5 en 7 jaar wilden graag weer een pleegbroer of -zus. Deze oproep kwam voor ons dus op een goed moment.”

Een paar nachtjes logeren klinkt niet zo ingewikkeld, maar is dat ook zo? Esther vertelt daarover het volgende: “Als pleegouder van een puber hadden we natuurlijk best wat ervaring en dat was prettig. Voordat dit meisje bij ons kwam, hebben we eerst met elkaar kennisgemaakt. Het is in ieders belang dat er wel een klik is. Nadat ook de moeder toestemming had gegeven, is ze in de kerstvakantie eerst voor een dag en een nacht geweest. Best gek, want je doet toch wel even extra je best om het leuk en gezellig te hebben tijdens het kerstdiner. Dat ging goed en omdat de klik er was, is ze tijdens de vakantie nog een paar keer geweest. Ook nu hebben we nog steeds contact. Als ze zin heeft, is ze altijd welkom. Het is bijzonder om te zien dat we door dit spontane initiatief toch iets voor haar kunnen betekenen en we onderdeel van haar netwerk zijn geworden.”

Samenwerking met pleegouders geslaagd

Dit jaar hebben alle meiden binnen de woon/behandelgroep via hun eigen netwerk een gezin waar ze naar toe kunnen. Berit: “De samenwerking met pleegouders is goed bevallen, dus mocht het weer nodig zijn, dan gaan we zeker opnieuw een oproep doen.”

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien