Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Zes puberende pleegzonen in 15 jaar tijdBijzonder verjaardagsfeest voor pleegzoonMarijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennen

Wat is er nu leuker dan Sinterklaascadeautjes verzinnen voor je kind. Pleegkind in ons geval. Ook al is ze al 15 jaar en komt ze om het weekend bij ons. Het is een gezellig feest waar je kinderen altijd blij mee maakt. Wij gaan dobbelen met de rest van onze familie, en onze pleegdochter wil dat voor geen goud missen. Dit wordt haar tweede Sinterklaasfeest met ons. Bijna twee jaar geleden kwam ze bij ons. Wij hadden na lang twijfelen besloten om ons aan te melden als weekend-/vakantiepleegouders voor een puber en zaten in de voorbereidingscursus.

Een bewuste keuze

Twijfelen hoort bij het maken van een keuze. Door te twijfelen maak je een bewuste keuze. Angst voor de grote verantwoordelijkheid, wat als het niet goed gaat? De hoeveelste teleurstelling is dat dan voor het pleegkind? Angst is een slechte raadgever en wij kozen voor een positieve insteek; we wilden graag onze levenservaringen delen met een pleegkind dat wel wat extra aandacht en levenservaringen kan gebruiken voordat hij of zij voor de wet volwassen is.

Gewoon meedraaien in het gezin

Het eerste weekend was een groot entertainmentcircus en we waren daarna doodmoe. Dat hebben we dus direct afgeleerd. Nu draait ze mee met onze agenda dat weekend. Zelf had ze van tevoren aangegeven dat ze een chill plek zocht. Nu blijkt dat ze bijzonder veel van feestjes, lekker eten en gezelligheid houdt. En dat past goed bij onze weekenden. Ook nemen we haar mee op korte vakanties. Samen bedenken we waar we naartoe gaan. Wij vinden het waardevol dat ze meer van de wereld ziet en groots durft te dromen over haar eigen toekomst. Ze wil nu het liefst in Londen gaan wonen, maar Stockholm en Milaan heeft ze ondertussen ook gezien.

Ervaringen delen en opdoen

Wij vinden het belangrijk om samen ervaringen te delen en mooie herinneringen te maken waar ze later aan terug kan denken. We letten er telkens op dat ze zoveel als in haar vermogen ligt, zichzelf kan zijn bij ons. Met haar verleden in ons achterhoofd en het feit dat ze puber is. We geven grenzen aan en vertellen de reden waarom we die stellen. Daarnaast dagen we haar ook uit om dingen te doen die ze nog niet eerder deed. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’.

Ondersteuning

We zijn blij dat we af en toe terug kunnen vallen op haar mentor en op de pleegzorgzorgorganisatie met extra workshops en bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen. Het sparren over de sturing die ze nodig heeft en het bepalen van de juiste afstand of nabijheid is soms op gevoel, maar soms ook een bewuste overweging.

Kijkend naar het komende Sinterklaasweekend weet ik zeker dat we een hoop lol zullen hebben en wat gezonde stress tijdens de voorbereidingen ervan. Zoals het hoort. Wij ervaren de rol van pleegouder als een verrijking. Niet omdat het altijd makkelijk is, wel omdat het een goede spiegel is die ervoor zorgt dat we onszelf nog beter leren kennen.

Ward & Janine

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien