Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Marijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Een jaar later…

In 2017 zijn Paul en Louise zich gaan oriënteren op pleegzorg en hebben zij zich aangemeld. In hun aanmeldformulier werd gevraagd naar hun reden en verwachtingen: “De reden dat wij ons aanmelden voor pleegzorg is omdat wij ruimte in ons hart en huis hebben om kinderen op te vangen en ze een plek te bieden waar ze tot rust mogen komen en zich mogen ontwikkelen. Mijn verwachting is dat we een kindje in ons huis zullen krijgen met haar of zijn eigen verhaal. En dat wij ons steentje mogen bijdragen zodat hij of zij zo stabiel mogelijk zal opgroeien In februari 2019 kwam hun eerste pleegkind. Nu een jaar later blikken Paul en Louise terug op hun eerste jaar als pleeggezin.”

De eerste plaatsing liep wat anders dan in eerste instantie gedacht. Via hun netwerk hebben Paul en Louise altijd contact gehouden met Bjorn, een jongen die door omstandigheden een periode vast zat in jeugddetentie. Toen hij bijna 18 jaar was zat zijn detentie er op, maar had hij geen plek om naar toe te gaan. Paul en Louise hebben toen aangeboden om Bjorn bij hen in huis op te nemen. Na een korte voorbereiding is Bjorn bij hen komen wonen. In juni gaven Paul en Louise aan dat er ruimte was voor een nog een pleegkind en net voor de zomervakantie wordt het pleeggezin uitgebreid met  Giovanny van 6.

Van stel naar gezin

“Van een stel samen naar een gezin van vier is een heel groot verschil”, vertelt Louise. “Je netwerk wordt opeens drie keer zo groot. Contact met de biologische ouders, broertjes en van die laatste ook hun pleegouders. Daarnaast nog het contact met voogden en pleegzorgbegeleider. Er zijn bezoekregelingen en verjaardagen waar we tijd voor vrijmaken. Ook in huis is er veel veranderd, niets is meer zo vrijblijvend en we hebben veel meer structuur in ons leven. Er is veel meer lawaai in huis, overal speelgoed en de koelkast moet veel vaker worden aangevuld. Daarnaast zijn we als partners nu opeens ook opvoeders en dat is een rol die je nog niet kende van elkaar. We moeten veel meer met elkaar overleggen, maar zijn ook meer naar elkaar toegegroeid.”

Het voorbereidingtraject

“Hoewel het soms best pittig is, komt pleegzorg wel overeen met wat we er ongeveer van hadden verwacht. We wilden heel graag een gezinsleven, maar het is toch spannend op het moment dat er een wildvreemd kind met zijn rugtas voor de deur staat. Het voorbereidingstraject was fijn om je een voorstelling te maken hoe ons leven er uit zou gaan zien en wat er allemaal bij pleegzorg komt kijken. Wat wij heel sterk vonden in de voorbereiding is dat je bewust wordt gemaakt van wat kinderen, maar ook ouders, meegemaakt hebben en wat ze daardoor aan gedrag kunnen meebrengen. Het wordt dan ook duidelijk: pleegzorg doe je er niet zomaar even bij!”

Aandacht verdelen

“Het leeftijdsverschil tussen de twee jongens bij is behoorlijk groot. Soms is dat lastig en Bjorn vond de komst van Giovanny ook niet direct leuk; wat moet je met zo’n druk ondernemend jongetje? Daarnaast confronteerde het hem ook met zijn eigen gevoel, omdat het hem deed denken aan de periode waarin hij uit huis ging.”

“Als pleegouders moeten we er voor zorgen de aandacht goed te verdelen. Waar je bij de jongste al vroeg op bent om de kleren klaar te leggen en de broodtrommel de vullen, heeft de oudste juist ‘s avonds laat behoefte om even te kletsen of samen even fortnite te spelen.”

Een toekomst bieden

“Wij vinden het mooi en een uitdaging om de kids vanuit een gezinssituatie een toekomst te bieden. Waar velen er bij Bjorn een hard hoofd in hadden dat het goed zou komen met hem, zagen wij ook zijn mogelijkheden en het is gaaf om te zien hoe dit stapje voor stapje naar boven komt en dat we hem zien opbloeien. We kunnen beiden volschieten als hij met kerst een appje stuurt.”

“Dank je wel voor vanavond, vond het leuk zo samen, je mag best weten dat er niemand van mijn familie is die deze kerst naar me omgekeken heeft. Ik waardeer het.”

“Dat maakt alle moeilijke momenten weer de moeite waard. Ondanks dat er best wel eens momenten zijn geweest het afgelopen jaar dat we dachten: waar zijn we aan begonnen?
Als pleegouder heb je een lange adem nodig, maar ons doel is om kinderen en jongeren in hun kracht te zetten zodat ze de wereld aan kunnen! Dit doen we zoveel als mogelijk is met de eigen ouders.”

Ook iedere maand het interview direct in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan:


Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien