Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Zes puberende pleegzonen in 15 jaar tijdBijzonder verjaardagsfeest voor pleegzoonMarijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Gepensioneerd en pleegouders van twee meiden

Anne Steijn en Harm Koops uit Apeldoorn wisten al heel lang wat zij wilden doen zodra zij met pensioen zouden gaan. Namelijk: een warm thuis bieden aan kinderen vanaf een jaar of veertien. Anne en Harm: ‘Dit is een mooie periode waarin je de kinderen kan helpen op hun weg naar zelfstandigheid.’ Inmiddels hebben zij rond de twaalf kinderen een tijdelijk thuis kunnen geven.

Pleegdochter Camilla

De 17-jarige Camilla komt sinds drie jaar bij Anne en Harm. Ongeveer vier dagen per drie weken. Dit in goed overleg met haar moeder, waar ze de andere dagen woont. Camilla is positief over haar pleegouders: ‘Er zijn niet snel problemen, wel regels. Mijn pleegouders willen me helpen, ook als het even niet lukt.’ Anne en Harm: ‘Het is een vrolijke meid. We hebben goed contact met haar moeder: een alleenstaande vrouw die in het begin bang was om haar dochter aan ons te verliezen; heel begrijpelijk. Maar toen wij duidelijk maakten dat dit écht onze bedoeling niet was, ging het een stuk beter. Haar moeder vindt het fijn om met ons te kunnen sparren, ze staat er immers niet meer alleen voor’.

Alexandra

Naast Camilla is er nog een pleegdochter die al een aantal jaren bij Anne en Harm komt. ‘Alexandra heeft heel veel meegemaakt voordat ze bij ons kwam. Gelukkig gaat het nu goed. Ze studeert rechten en woont op kamers in Utrecht. Alexandra komt in het weekend regelmatig thuis, bij ons. En als ze wil, kan ze met onze auto op bezoek bij haar vader en broertje, wat wij natuurlijk stimuleren.’

Aanvulling op de ouders

Anne en Harm vinden het feit dat zij een aanvulling kunnen zijn op de ouders zo bijzonder aan pleegzorg. ‘Wij hebben het geluk dat deze meiden perfect zijn opgevoed, maar door de omstandigheden in een probleemsituatie zijn gekomen. Het zijn meiden met eigenheid. De een noemt ons bij de voornamen en de ander zegt opa en oma; iets dat voor ons heel dierbaar is’.

Pleegzorg: de juiste keuze

Over de begeleiding van de pleegzorgorganisatie zijn Anne en Harm erg positief: ‘Belangrijk hierbij is dat het gaat om een kind dat je (tijdelijk) een warm thuis geeft. Het wordt niet je eigen kind. Voordat we begonnen, volgden we een training. Hierdoor waren we goed geïnformeerd en op de hoogte van wat pleegzorg inhoudt. Ook aan hun medewerkers hebben we goede herinneringen. We kunnen altijd een beroep op hen doen.’
Mede hierdoor is pleegzorg precies zoals Anne en Harm het zich hadden voorgesteld: ‘We hebben de kinderen heel goed op weg kunnen helpen. En hoe bijzonder is het dat onze pleegdochter Alexandra nu op kamers woont in hetzelfde pand als waar wij jaren geleden ook hebben gewoond,’ aldus een trotse Harm.

Pleegouders: een warm hart

Pleegzorgorganisatie Pactum is ook erg blij met mensen zoals Anne en Harm, die hun pleegkinderen een warm hart toedragen. Zonder pleegouders immers geen pleegzorg!

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien