Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Zes puberende pleegzonen in 15 jaar tijdBijzonder verjaardagsfeest voor pleegzoonMarijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Gewoan net te drok meitsje*

Op die vrijdagmiddag, om halfeen werd ik gebeld door afdeling matching van pleegzorg….ik weet het nog precies’, vertelt een pleegmoeder uit het Friese Veenwouden. Om ons heen dartelen twee ietwat verlegen peutermeisjes met vrolijke staartjes en een blozende baby van vier maanden ligt in de box. ‘Ik pas nu ook even op de kinderen van mijn zus’, wordt mij verteld.Het was duidelijk dat ze bij ons zou opgroeien.

Of wij wilden zorgen voor een baby die binnenkort geboren zou worden? Mijn man werkte op dat moment twee weken op en af op een booreiland in de Noordzee. Als ik hem nu maar kan bereiken, dacht ik nog. Gelukkig lukte dat en we hoefden niet lang na te denken. Die week erop werd onze pleegdochter met een keizersnee geboren. Het was nodig dat ze nog drie dagen in het ziekenhuis bleef. Wij werden direct ingezet om de zorg op ons te nemen. Vanaf het begin was duidelijk dat ze bij ons zou opgroeien omdat haar moeder te beperkt is om haar voldoende te kunnen bieden. Onze meiden, toen 5, 3 en 2 jaar, kregen er dus een pleegzusje bij. Onze oudste hadden we voorbereid op pleegzorg. Ze was nieuwsgierig naar de baby en wilde haar graag zien toen ze nog in het ziekenhuis lag. De andere twee koters waren nog te jong om alles goed te beseffen en hadden destijds meer belangstelling voor hun Duplo.

Ieder kind verdient een plek om veilig op te groeien

Al voordat onze kinderen er waren, dachten mijn man en ik na over pleegzorg. We kenden meerdere pleeggezinnen in het dorp en wilden graag zelf ook iets betekenen voor een kind van een ander. Wij vinden dat ieder kind een plek verdient om veilig op te groeien. We hoorden verschillende verhalen over pleegzorg. Leuke en minder leuke. Mensen waarschuwden ons, “weet waar je aan begint”. Ik vind het weleens lastig, al die rampscenario’s die van tevoren worden bedacht. Er zijn ook zoveel mooie kanten, maar die moet je wel willen zien. Natuurlijk heeft het kind een rugzak maar ieder kind verdient een liefdevolle plek. Je kunt als pleegouder zoveel betekenen in het leven van een kind. Negatief gedrag is vaak een signaal dat het kind iets wil aangeven. En positief gedrag lijkt leuk maar kan ook compensatie zijn. Over gedrag nadenken, afstemmen en vooral veel geduld hebben. Dat is belangrijk.

We doen het samen

We zijn erg blij met onze pleegdochter. Mijn man heeft ondertussen een andere baan. En ook ik werk een aantal uren buitenshuis. “Hoe doen jullie het allemaal?” Dat vragen mensen ons weleens. ‘Gewoan net te drok meitsje’*, zeggen we dan. We doen het samen. Onze pleegdochter hoort er helemaal bij, ook voor onze familie. Natuurlijk heeft ze ook haar eigen familie. Met haar moeder is er een bezoekregeling en af en toe ziet ze haar oudere halfbroertjes en halfzus. We schrijven over de contactmomenten in een levensboek en bewaren alle post en tekeningen van hen voor haar.

Voldoende ruimte en energie

We staan open voor nog een pleegkindje. Al onze kinderen ontwikkelen zich goed. We hebben zelf voldoende ruimte en energie. En onze kinderen hebben er zin in. Hoe onze pleegdochter gaat reageren, weten we niet maar ik pas drie dagen op de baby van m’n zus en dat gaat heel goed samen. Waarschijnlijk zal onze pleegdochter in de nabije toekomst dus niet meer de jongste zijn.

  • ‘Gewoan net te drok meitsje’ is Fries en betekent zich niet druk maken over (red)

 

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien