Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Zes puberende pleegzonen in 15 jaar tijdBijzonder verjaardagsfeest voor pleegzoonMarijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Het idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoel

Amber* is de moeder van Jimmy* (13) en Johnny* (11) die beiden in verschillende pleeggezinnen wonen. Haar jongste dochter Amy* (2) woont bij haar thuis. Amber vertelt hoe het is als je je kinderen niet langer zelf mag opvoeden en wat pleegouders kunnen betekenen om dit leed wat te verzachten.

Mijn beide zonen wonen in verschillende pleeggezinnen van Pactum. Ondanks dat beide kinderen daar al een hele tijd wonen, merk ik dat de pijn hierover niet minder wordt. Het idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoel. Ik ben en blijf hun moeder.

Gestopt met vechten

Toen zij net in de pleeggezinnen woonden, had ik er onwijs veel moeite mee. Mijn moeder zei ook tegen mij dat ik voor de kinderen moest vechten en dat ik niet aardig mocht doen tegen de pleegouders. Op een gegeven moment was ik dat helemaal zat. We waren een aantal jaar verder en ik merkte dat vechten niet hielp. Ik heb het toen op mijn eigen manier gedaan en dit heeft beter uitgepakt dan het advies wat mijn moeder mij gaf. Ik heb toen bij mijzelf gedacht: ‘Wat kan ik als moeder het beste doen?’ Dat was kijken of ik mijn kinderen terug kon krijgen en er tegelijkertijd voor zorgen dat mijn zoons tijdens de bezoeken een vrolijke en fijne moeder zagen. Want wat heeft een kind eraan om een ongelukkige moeder te zien? Ook al zie je je kinderen niet dagelijks, tijdens de bezoekmomenten voelen zij direct hoe het met jou als moeder is. Ik blijf sterk en ik werk aan mijzelf, dat doe ik voor alle drie mijn kinderen.

Contact met pleegouders

Met mijn jongste zoon Johnny heb ik niet zo’n fijne ervaring met pleegzorg. Eerst heeft hij even in een crisispleeggezin gezeten, daarna ging hij naar een ander pleeggezin.  Na een tijdje gaven deze pleegouders aan dat Johnny daar niet langer mocht blijven en moest hij weer naar een ander pleeggezin. Ik was niet blij met alle verhuizingen, je wil toch dat hij ergens kan blijven en dat hij zich daar op zijn gemak voelt. Het contact met de pleegmoeder van Johnny is wisselend. De pleegmoeder is zo anders dan ik ben en dat vind ik niet prettig. Er is geen klik tussen ons. Ik heb het gevoel dat zij mij niet ziet als de moeder van Johnny en dat zij mij ook niet zijn moeder laat zijn. Ze praat meer met de voogd over mijn kind dan met mij.

De pleegouders van mijn oudste zoon Jimmy betrekken mij gelukkig overal bij. Ik krijg foto’s van hen, ze vertellen alles over Jimmy en ik mocht een keer met hen mee uit eten. De pleegouders van Jimmy zijn hele aardige mensen. Ik zie gewoon dat Jimmy daar op zijn plek is. Jimmy wordt overal bij betrokken. Als de andere kinderen van de familie cadeautjes krijgen, dan krijgt Jimmy dat ook. Deze pleegouders geven mij het gevoel dat ik nog steeds de moeder van Jimmy ben.

Soms denk ik dat ik de kinderen niet meer moet willen wegtrekken bij hun pleeggezinnen, want zij horen nu ook bij hen. Ze wonen in een fijne omgeving en ze hebben hun leven daar opgebouwd. Je weet niet hoe dat gaat zijn als ze weer bij mij zouden wonen.

Advies aan ouders en pleegouders

Mijn advies aan pleegouders is dat zij nooit moeten vergeten dat ouders altijd ouders blijven. Ik heb mijn zoons  negen maanden lang gedragen in mij, daardoor ben en blijf ik hun moeder. Geef aandacht aan de biologische ouder, zodat die zich ook mama of papa kan voelen. Het gemis van mijn kinderen is als een wond die nooit helemaal geneest. Als pleegouders je betrekken bij het leven van je kind, dan verzacht dat de pijn.

Ik heb ook nog goede raad voor andere ouders wiens kinderen niet meer thuis kunnen of mogen wonen. Je helpt je kind niet wanneer jij constant verdrietig bent en je helpt jezelf er ook niet mee.  Wat gebeurd is, is gebeurd. Je moet nu proberen jezelf terug te vinden en jezelf weer gelukkig te maken. Ik zal altijd blijven wachten op mijn kinderen en de deur zal altijd voor hen openstaan, ook wanneer zij groot zijn. Ik blijf tenslotte voor altijd hun moeder.

* Om privacy redenen zijn de gebruikte namen gefingeerd

Ook iedere maand het interview direct in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan:


Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien