Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Marijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Het kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!

Naomi werd in maart 2019 geboren en geplaatst bij Petra (51) en Alex (57).  Zij hebben hun huis niet alleen opengesteld voor het kindje, maar ook voor haar moeder Nel. En dat maakt deze crisispleegzorgplaatsing bijzonder!

Op 1 april werd Petra gebeld door pleegzorgwerker Saskia. ‘Mag er een meisje komen?’ Op die vraag hoefde Petra niet lang na te denken, ze is zelf al vele jaren pleegouder en heeft meerdere crisisplaatsingen gehad. Dit zou haar twaalfde pleegkindje worden! Een uur later stonden de jeugdbeschermers voor de deur met Naomi.

Voor Nel is Naomi haar tweede kind. Nel is 43 jaar en woont begeleid. Twee dagen na de plaatsing van Naomi mocht Nel langskomen bij Petra en Alex om kennis te maken. Nel: “Ik was heel zenuwachtig.” Petra lacht: “Ik ook!” En daarmee was het ijs gelijk gebroken. Vanaf die dag bespreken Petra en Nel alles met elkaar. Ze appen geregeld met elkaar en sturen elkaar ook foto’s van Naomi.

De eerste acht maanden bleef Naomi bij Petra en Alex, veel langer dan gebruikelijk voor een crisisplaatsing. In die periode hebben de pleegouders Naomi verzorgd en opgevoed, maar ook hebben ze Nel begeleid in de verzorging van Naomi. Nel kwam drie keer per week langs en dan leerden Petra en Alex haar hoe ze een bedje moest opmaken, hoe ze een luier moest verschonen, hoe ze haar moest wassen. Nel: “Ze hebben mij alles geleerd!” Petra: “We moesten eigenlijk helemaal opnieuw beginnen met de verzorging aanleren.”

Daar hadden de pleegouders zelf al veel ervaring in. Ze hebben vier biologische (uitwonende) kinderen en een pleegoudervoogdijkind, Joël (7). De dochters van Petra en Alex zijn inmiddels zelf ook aangestoken door alle pleegzorgverhalen van hun ouders. Ze denken erover om ook pleegouder te worden.

Tegenwoordig is Naomi doordeweeks bij Nel en in het weekend bij Petra en Alex. Petra: “We zijn zo van het meisje gaan houden. Toen Naomi bij haar moeder ging wonen, hebben we zelf voorgesteld om haar in de weekenden op te vangen om zo moeder te ontlasten”. Daar was Nel maar wat blij mee. Zo werd de voltijdplaatsing omgezet in weekend- en vakantiepleegzorg. Ook Joël kijkt er iedere vrijdag naar uit als Naomi weer komt.

In de woongroep heeft Nel te maken met veel begeleiders en moeders die er ook wonen. Iedereen heeft zo z’n eigen adviezen, wat verwarrend is voor Nel. Het maakt haar onzeker. Nel: “Wanneer Naomi ziek is, dan app ik met Petra, want zij kent Naomi het beste en weet wat ik moet doen.”
Op de vraag of Nel het niet erg vindt dat Naomi het weekend weg is, zegt ze: “Nee, want ik weet dat ze in goede handen is”.

Ook iedere maand het interview direct in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan:


Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien