Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Marijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Ik had me geen betere pleegfamilie kunnen wensen

Evelyne met pleegouders en pleegbroer

Evelyne (19) kwam vanuit Frankrijk voor haar school bij haar tante in Nederland wonen, maar dat verliep niet naar wens voor iedereen. Ze kwam terecht in een pleeggezin en deelt haar ervaringen.

Waar te beginnen? Geboren in een ander land maar toch goed opgevangen. Mijn naam is Evelyne en ik kom uit Frankrijk. Omdat het daar op school niet goed ging, ben ik naar Nederland gegaan om mijn school af te maken. Ik ben na een aantal rare wendingen bij mijn huidige pleegouders terecht gekomen, nog voordat ze officieel pleeggezin werden. Ze namen mij liefdevol in huis en zochten het vanaf daar van dag tot dag uit.

Toch even terug naar Frankrijk

Eerst botsten mijn pleegouders nogal met mijn eigen ouders. Die kregen in Frankrijk ineens te horen dat hun minderjarige dochter bij vreemden in huis ging wonen zonder dat zij er iets van afwisten. Gelukkig is het contact met mijn pleegouders en mijn eigen ouders uiteindelijk super goed geworden. Een paar maanden na mijn intrek bij mijn pleeggezin, zijn we met de auto naar mijn ouders in Zuid-Frankrijk gereden om ze voor het eerst weer te zien. Dat heeft geholpen voor het vertrouwen. Mijn ouders weten nu heel goed bij wie hun dochter verblijft.

Ondersteuning van pleegzorg

Omdat het wonen bij mijn tante best lastig was en ik niet naar Frankrijk terug wilde voor school, mocht ik bij de ouders van een vriend komen wonen, mijn huidige pleeggezin. De overstap was best spannend, ook al merk ik er in het dagelijks leven nu erg weinig van. Ik heb wel begeleiding gekregen vanuit pleegzorg omdat ik nog geen 18 was toen ik naar Nederland kwam. Ook voor mijn pleegfamilie was pleegzorg iets heel nieuws. Zij hebben een andere pleegzorgbegeleidster dan ik. Mijn band met mijn begeleidster, die mij ondersteunt met school, is altijd super gezellig. We spreken elkaar als het nodig is of als ik haar om advies vraag hoe ik om kan gaan met een bepaalde situatie. Ook heb ik regelmatig goed contact met de begeleidster van mijn pleegouders. Omdat ik zelf ook een kind ben met een onrustig verleden, hebben mijn pleegouders er hart en ziel in gestopt om mij een veilig thuis te geven. Elke cursus die pleegzorg kon aanbieden hebben ze gevolgd.

Geen zorgen

Nu alweer twee jaar verder, ben ik 19 en ik had me geen betere pleegfamilie kunnen wensen. Pleegzorg heeft er ervoor gezorgd dat het financieel ook mogelijk was dat ik hier kon blijven wonen zonder dat we ons zorgen hoefden te maken.

Dankzij Pleegzorg hebben mijn pleegfamilie en ik een aantal leuke excursies kunnen maken naar plekken waar ik nog nooit was geweest.

Ook iedere maand het interview direct in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan:


Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien