Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Marijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Mét pleegzorg is het leven nóg leuker!

“Voor een eerste kennismaking met onze pleegkinderen gingen mijn man en ik zo’n vijf jaar geleden naar het huis van twee zusjes en hun moeder. Toen we aan kwamen rijden zagen we twee springende krullenbollen boven de vensterbank uitkomen…. Dat beeld vergeet ik nooit meer en brengt nog steeds een glimlach van ontroering op m’n gezicht”, aldus Claudia.

Op het kantoor van de pleegzorgorganisatie vertelt pleegmoeder Claudia over haar twee geweldige pleegdochters, de moeder en de opa van de meiden en over haar man. “Voor mij was pleegzorg een vanzelfsprekende keuze maar mijn man had in het begin toch wel koudwatervrees. Hij was bang dat hij zich teveel aan de kinderen zou hechten en het afscheid te moeilijk zou vinden. Daarom was hij geneigd om er maar niet aan te beginnen. Inmiddels is hij een trotse pleegvader, stoeit hij vaak met de jongste en wordt hij regelmatig uitgedaagd door vooral onze oudste pleegdochter die aan het puberen is. Zij durft zich nu af te zetten en daar ben ik zo blij mee! Het is belangrijk voor haar ontwikkeling en kennelijk voelt het nu veilig genoeg bij ons om dat te kunnen doen. Het is zo mooi om mijn man als opvoeder mee te maken en samen voor deze meiden te mogen zorgen. Zij zijn echt een verrijking in ons leven.”

Contacten met moeder en opa

“We zijn gestart als weekend- en vakantiepleegouders en leerden zo de meiden en hun moeder kennen. Na ongeveer een jaar ontstond er een crisis in hun thuissituatie. Het werd duidelijk dat opgroeien bij hun moeder er niet meer in zat. Dat zag hun moeder zelf op een gegeven moment ook in. Ze gaf aan het niet meer alleen te kunnen en vond het daarom goed dat de kinderen bij ons zouden opgroeien. Moeder houdt heel veel van haar kinderen maar kan hen onvoldoende ondersteunen bij hun ontwikkeling naar volwassenheid. Ik heb veel respect voor haar. Uit liefde voor haar dochters ging ze akkoord met de uithuisplaatsing. Dat is een hele grote, moeilijke stap voor haar geweest. Haar vader, de opa van de kinderen, had eerst weerstand. Waarschijnlijk uit angst om zijn kleinkinderen te verliezen. Toen wij hem bleven bezoeken met de kinderen, ervoer hij dat de kinderen in zijn leven zouden blijven en dat zij het goed hadden. Dat stelde opa gerust. Op zijn sterfbed gaf hij te kennen dat hij graag wilde dat wij ook op de rouwkaart zouden staan en vroeg hij ons bij zijn afscheidsdienst te zijn. Dat was een heel speciaal moment voor ons allemaal en heeft veel betekend. Net zoals moeder gaf ook hij, door zijn laatste wensen, te kennen dat het goed is dat de kinderen bij ons wonen. Voor de kinderen  is het heel fijn te weten dat hun moeder en hun opa achter ons als pleegouders staan en toestemming hebben gegeven. Dat geeft rust…zij mogen zijn waar ze nu zijn.”

Geen drempelvrees voor pleegouderschap

“De kinderen zijn nu 12 en 9 jaar en inmiddels hebben we de voogdij over hen gekregen. Het klikt en we zijn erg blij met elkaar. Er is een omgangsregeling met hun moeder. Mensen die het pleegouderschap ook overwegen wil ik graag zeggen: ‘Laat je niet door drempelvrees tegenhouden.’ Pleegzorg geeft veel, haalt dingen in je naar boven waarvan je niet wist dat je het had. Het leven was al leuk…maar met pleegzorg is het nóg leuker!”

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien