Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Zes puberende pleegzonen in 15 jaar tijdBijzonder verjaardagsfeest voor pleegzoonMarijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Een verhaal van een pleegmoeder: net even anders

Er kwam een Facebook-campagne voorbij met een noodkreet: ‘pleegouders gezocht’. En dat deed ons nadenken over pleegzorg. Want waarom zou je geen pleegouder worden? Wij zijn van mening dat iedereen in deze maatschappij een steentje moet bijdragen.

Verwachtingen

We bezochten een informatieavond met veel andere geïnteresseerden in pleegzorg. Daarna schreven we ons in en volgden we de voorbereiding voor pleegouders. Vervolgens ga je door de screening en vraag je je af hoe het komt dat er bij zo’n opkomst nog een tekort aan pleegouders zou kunnen zijn. Niet iedereen blijkt geschikt, sommigen besluiten zelf niet verder te gaan.

Tijdens het voorbereidingstraject wordt, best begrijpelijk, ook veel aandacht besteed aan de negatieve aspecten. Na afloop waren wij dus voorbereid op een pleegkind met een achterstand en op pleegkinderen en/of ouders die de plaatsing niet zouden toejuichen. Want hoe triest de situatie ook is, ze zitten nu eenmaal niet op jou te wachten, dachten wij. Na een aantal maanden was er een match. Een match die totaal het tegenovergestelde was van onze verwachting. Maar dat is wel een beetje ons dingetje… alles gaat bij ons net even anders. Een heel pientere jongen van 11 die door omstandigheden al jaren niet naar school ging en zelf inzag dat de thuissituatie niet haalbaar was.

Op avontuur

Voor ons begon het avontuur meer dan een jaar geleden. Het gaat het goed met onze pleegzoon. Hij gaat naar school, hij gaat naar een sportvereniging en hij heeft goed contact met zijn ouders die heel veel van hem houden. Zowel innerlijk als uiterlijk heeft er een positieve metamorfose plaatsgevonden die voor iedereen zichtbaar is.

Na twee vakanties samen, vroeg hij me tijdens de vakantie, hoe het voor mij was om zomaar een vreemd kind in huis te hebben. Waarop ik antwoordde dat ik er de eerste nacht niet van had geslapen. Ik kon me niet voorstellen hoe het voor hem zou zijn om als kind van de ene op de andere dag in een vreemd bed met vreemde mensen in huis te moeten gaan slapen. Terwijl ik heel verdrietig lag te zijn, had hij heerlijk geslapen. Hij had er geen idee van. Hij zei me: ‘Toen ik die avond lekker had gegeten dacht ik, als ik er lekker kan eten, kan ik hier ook wel lekker slapen en wonen.’ Zo makkelijk ging dat dus!

Positieve bijdrage

Ik geef toe, pleegzorg kost je veel tijd en energie. En geloof me, als je ons kent hebben we het niet minder druk dan de gemiddelde Nederlander – integendeel. We werken knetterhard, hebben een eigen zaak en een druk privéleven. Je moet je hart open kunnen stellen, samen sterk zijn en dan… Dan kun je een positieve bijdrage leveren.

Voor nu denk ik dat wij in ieder geval één bijdrage hebben kunnen leveren en wellicht kunnen we dit in de toekomst uitbreiden. Ik hoop het!
 

 

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien