Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties

Pleegkinderen verrijken je leven

Ryneke is samen met haar man 14 jaar pleegouder en heeft de afgelopen jaren 18 verschillende pleegkinderen vanuit een crisissituatie in haar gezin opgenomen. Ryneke is moeder van vier volwassen kinderen en één pleegdochter, Rosa. Rosa is bijna 11 jaar, kwam als baby en had geen gemakkelijke start. Rosa leek, heel anders dan Ryneke’s eigen kinderen, op zoek naar veiligheid. Volgens Ryneke kon Rosa zich pas ontspannen, als ze zich echt geborgen voelde. Ryneke hielp haar in slaap door haar stevig in haar armen te nemen. Pas na anderhalf jaar kon Rosa zonder hulp in slaap vallen.

Pleegkind zijn

Rosa ontwikkelt zich goed. Maar Rosa vindt het lastig om ‘pleegkind’ te zijn en twee families te hebben. Ze wil ‘gewoon’ zijn, net als alle andere kinderen. Rosa houdt niet van ruzie. Thuis vindt Rosa het vervelend als een van de andere pleegkinderen schreeuwt van frustratie en boos in de verdediging schiet. Rosa snapt niet altijd de ongeschreven regels in vriendschappen en wil dat alles op een eerlijke manier gaat. Als het in haar ogen niet lukt, voelt ze zich snel aangevallen.

Ryneke vertelt dat ze het belangrijk vindt dat ieder pleegkind direct structuur ervaart: “(Pleeg)kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn.” Ryneke heeft duidelijke regels: “We eten aan tafel en niet op de bank; de jas hangt aan de kapstok.” Met Rosa kan pleegmoeder Ryneke goed praten. Als ze haar uitlegt hoe het voor een ander kind is, snapt Rosa dat en toont ze begrip. Ryneke leert haar (pleeg)kinderen iets voor elkaar over te hebben.

Sporten is belangrijk

“Kinderen kunnen hun energie en onrust kwijt door te sporten. Ze worden daardoor ook sociaal vaardiger”, aldus pleegmoeder. Ryneke’s eigen kinderen zaten op motorcross, turnen, trampoline springen, tennissen en voetbal. Rosa skeelert en skate graag buiten. Met behulp van de JeugdSportPas heeft ze ontdekt welke sport ze wil beoefenen. Rosa heeft van alles uit kunnen proberen: judo, paardrijden, schaatsen, turnen en zwemmen bij de reddingsbrigade. Rosa koos voor turnen en tennis. Ze speelt dwarsfluit en is heel creatief. Ryneke vindt het belangrijk, dat haar (pleeg)kinderen ontdekken wie ze zijn en waar ze goed in zijn.

Zelfvertrouwen bij Telstar

Via school kwam Rosa in aanraking met de voetbalclub Telstar. Bij Telstar kunnen kinderen uit groep 6, die om sociaal-emotionele redenen een achterstand hebben opgelopen, in het stadion terecht om op speelse wijze en in de WOW!-omgeving* van een betaald voetbalclub  te werken aan hun zelfvertrouwen, studievaardigheden, rekenen en taal. “Rosa kreeg tips om een stevige houding aan te nemen en met een duidelijke stem te praten. Doordat ze nu steviger in haar schoenen staat, voelt ze zich minder snel afgewezen. Ze genoot van de positieve aandacht van de coach en de spelers.” Volgens haar pleegmoeder voelde ze zich gezien. “De sfeer was positief stimulerend. Niemand werd uitgelachen en iedereen mocht op zijn eigen niveau presteren. Voor Rosa was de cursus te kort. De creatieve therapie, die Rosa een jaar later volgde, heeft haar basisvertrouwen verstevigd.”

Tijdelijk een thuis bieden

Ryneke vertelt de reden waarom ze crisispleegouder is geworden. “Als crisispleegouder zorg ik tijdelijk voor een kind van een ander. We bieden het kind rust en geven de ouders de ruimte het leven op orde te brengen. Ik vind het fijn iets voor een ander te betekenen. Natuurlijk is afscheid nemen na een langere periode verdrietig. De voldoening is echter groot als ik zie dat de kinderen en de ouders weer in staat zijn van zichzelf te houden en samen een toekomst hebben.”

* Meer informatie over WOW! en Telstartleest u hier.

Actie 'Doneer je sporthek'