Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Marijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Pleegouder worden in coronatijd

Wim (59) en Marlies (55), getrouwd en twee uitwonende dochters (27 en 24 jaar) blikken terug op de afgelopen maanden. Ze meldden zich aan om pleegouder te worden en waren net gestart in het voorbereidende traject toen corona kwam.

Wat ons bewogen heeft

Wat ons heeft bewogen om ons aan te melden bij pleegzorg is dat we beiden een stabiele, fijne jeugd hebben gehad en we dat onze kinderen ook konden meegeven. Daarbij hebben we in de jaren ‘90 een ervaring opgedaan die ook van belang is geweest. We vingen toen een poosje een jongetje uit Hongarije op. Hij kwam uit een kinderhuis in een arm gebied. “Voor ons was het een kleine moeite dit te doen, voor hem maakte dit een groot verschil”, vertelt Wim. Dat weten we omdat we nog steeds contact met hem hebben. Hij vertelt ons dat juist de gewone gezinsdingen, als samen eten en aandacht voor elkaar, het meeste voor hem hebben betekend. We gunnen meer kinderen uit problematische gezinssituaties stabiliteit en soortgelijke ervaringen.

Samen beslissen

Marlies heeft van jongs af aan veel met kinderen gehad. Voor haar was de keuze voor pleegzorg vanzelfsprekender dan voor Wim. Samen bezochten ze de informatieavond over pleegzorg. Daarna besloten ze het voorbereidende traject met open vizier in te gaan. “Met er alleen over blijven nadenken kom je niet verder, dus besloten we om samen te onderzoeken of pleegzorg wel of niet bij ons zou passen. Beide uitkomsten zijn goed. Het zou jammer zijn als je over 15 jaren denkt: hadden we tóch niet beter moeten onderzoeken of pleegzorg had gepast?” Onze ene dochter snapte onze keuze direct, vond het mooi. De andere dochter moest wennen aan het idee en stelde goede vragen aan ons. “Helemaal prima…De keuze voor het pleegouderschap is immers ook een proces van emoties, denken en er veel samen over praten.”

Corona

“We hadden net de eerste twee voorbereidende gesprekken bij ons thuis gehad, toen corona uitbrak. Met twee oude zorgbehoevende vaders, een dochter die toen nog in het buitenland zat en onze werksituaties was het hectisch thuis”, vertelt Marlies. “Vanwege de intelligente lockdown kon het derde gesprek niet bij ons thuis plaatsvinden en werd dit uitgesteld.” Achter de schermen werkte de pleegzorgorganisatie aan manieren om op veilige afstand, en volgens de RIVM-maatregelen, toch pleegouders goed voor te kunnen bereiden op hun taak als pleegouder. Met een klein groepje aspirant pleegouders konden we digitaal de basistraining volgen. Deze werd gegeven door een medewerker van de pleegzorgorganisatie en een ervaren pleegvader. “Het was best lastig om na een dag thuiswerken met veel beeldschermcontacten ook nog eens ‘s avonds een training via de computer te moeten volgen. Dan was je moe en wel klaar met het scherm. Toch hebben we er goede ervaringen mee; de informatie over pleegzorg kwam onder andere door filmpjes goed over.” De laatste trainingsavond volgden we live in een grote ruimte met veel meters afstand tussen de deelnemers. En het laatste voorbereidende gesprek vond plaats in onze tuin. “Ondanks dat er via de digitale weg veel mogelijk is, is het toch erg fijn elkaar weer écht te zien en elkaars energie te voelen”, aldus Marlies.

Geen belemmering voor aanmelding

“We hebben ervaren dat deze coronatijd niet belemmerend voor ons als aspirant pleegouders is geweest”, vertelt Wim. “We weten natuurlijk niet hoe het traject normaal gesproken zou zijn verlopen maar we kijken er goed op terug, zijn aan onze informatie gekomen en voelen ons gezien en meegenomen in het proces. Deze tijd gaf ons juist extra ruimte voor bezinning en je gaat nóg meer voelen wat belangrijk is in het leven. We zouden dan ook willen zeggen: als je pleegzorg overweegt, ga dan onderzoeken of pleegzorg iets voor je is en meld je aan. Ook in deze coronatijd zijn er mogelijkheden voor aspirant pleegouders.”

Ook iedere maand het interview direct in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan:


Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien