Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Marijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Supergewone beroepen – Wijkagent Pieter

‘Verwacht geen dankbaarheid maar zie de winst in kleine dingen’ We ontmoeten elkaar, ‘in vol ornaat’ op het bureau. Pieter Roeters, al twintig jaar ervaring bij de politie en sinds enkele jaren werkzaam als wijkagent in Almere.

Waarom pleegouder?

In zijn werk als wijkagent heeft Pieter veel met kinderen en jeugdigen te maken. Niet zelden is hij getuige van schrijnende situaties en ontmoet hij kinderen die een veiliger plekje verdienen dan zij op dat moment hebben. Pieter houdt spreekuur op een school voor voortgezet onderwijs. Leerlingen komen bij hem met allerlei vragen, bijvoorbeeld over loverboys of gewoon voor een praatje. Door die ontmoetingen ziet hij wat er allemaal leeft onder de jongeren.

Pieter is zelf opgegroeid met een pleegzus. Hij en zijn vrouw hadden zelf een zoontje van 9 jaar, toen zij op een avond een reclamespotje van Vitree Pleegzorg op de lokale omroep zagen. Dit raakte hen direct. ‘We hadden nog een plekje over in huis en we doen graag iets maatschappelijks, iets dat van betekenis is voor een ander’ vertelt Pieter. Hij en zijn vrouw meldden zich aan voor het pleegouder-traject. Tijdens de voorbereidingsprocedure groeide hun enthousiasme en na afronding van het proces waren zij beschikbaar voor een pleegkind, bij voorkeur iets ouder dan hun eigen zoontje.

Niet met en niet zonder elkaar

Al snel werd hen de vraag voorgelegd of zij open stonden voor de opvang van een meisje van 10 jaar. Vanaf het begin was de vraag of dit meisje langdurig zou mogen opgroeien in hun gezin. Pieters eigen zoontje die door een beperking wat jonger is qua ontwikkeling, vond het prachtig en was reuze benieuwd naar zijn pleegzus. Inmiddels woont hun pleegdochter 2 ½ jaar bij Pieter en zijn vrouw in het gezin. Als ik vraag of de kinderen goed met elkaar overweg kunnen vertelt Pieter: ‘Ze verschillen enorm, ze zitten elkaar als broer en zus in de haren maar als er eentje niet thuis is, mist hij of zij de ander. Onze pleegdochter is heel lief en zorgzaam voor haar kleine “broertje”. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. Heel gewoon eigenlijk’.

Politie en pleegzorg

Onder collega’s op het bureau is Pieter open over zijn pleegouderschap. ‘Mensen vinden het knap’, zegt hij. Een collega die ook over pleegzorg nadacht, is wel eens bij Pieter thuis geweest om er meer over te horen. Hij werd enthousiast en zit inmiddels ook in het traject om pleegouder te worden.

‘Ik ben de politie wel dankbaar voor de steun, want pleegzorg is niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms moet ik echt even flexibel of vrij zijn als er thuis iets belangrijks speelt. Daar is op mijn werk altijd begrip voor en dat is erg fijn’, aldus Pieter.

Waarom moeten meer mensen pleegouder worden?

‘Er zijn genoeg kinderen die een veilige plek nodig hebben. Als je in staat bent om rust, reinheid en regelmaat te bieden, dan kun je veel betekenen. Verwacht geen dankbaarheid. Kinderen kiezen er niet voor om bij jou te komen wonen. Mijn pleegdochter hoeft ons niet te vertellen dat ze dankbaar is. Wij zien de winst in kleine dingen, dat ze groeit en opbloeit’.

 

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien