Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Zes puberende pleegzonen in 15 jaar tijdBijzonder verjaardagsfeest voor pleegzoonMarijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Tiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt

Tiny Klaver en haar man wonen in West-Friesland en zijn al 33 jaar pleegouders. “Toen wij als pleegouders begonnen, vielen wij nog onder de voogd”, vertelt Tiny. “In de tijd van de ontvlechting werd de zorg voor het kind/ouders en pleegouders gescheiden. Er werden pleegzorginstellingen opgericht, waar wij als pleegouders werden ondergebracht. Mijn man Gerard startte samen met twee anderen een Pleegouderraad. Na 15 jaar vond Gerard het genoeg en vroegen ze mij.”

Volwaardig gesprekspartner

“Vroeger werden we als Pleegouderraad gedoogd, vertelt Tiny. “Nu zijn we een volwaardige gesprekspartner. Bij een aanpassing van de regels werden we vroeger niet betrokken. Als je pleegouders in de gordijnen wilt hebben, moet je dat vooral doen.”
Aan volwaardig gesprekspartner zijn zitten ook wat nadelen, merkte Tiny de afgelopen jaren: “We praten nu ook mee over zaken die mij geen bos wortelen interesseert. Gelukkig zijn we met meer in de Pleegouderraad en kunnen we de taken verdelen.” Tiny is vooral goed in het opkomen voor de belangen van pleegouders, vindt ze. “Soms blijf ik gewoon zeuren totdat er iets gebeurt. Ik maak geen ruzie, maar ik begin er gewoon elke keer opnieuw over.”

Behaalde successen

Op welke successen is Tiny trots? “Poeh”, zegt Tiny, “We hebben best veel gedaan de afgelopen jaren, maar ik heb mij persoonlijk ingezet voor de crisispoule en de logeerpoule.”
Pleegouders die lid zijn van de crisispoule staan een paar keer per jaar twee weken achter elkaar paraat voor directe crisissen. Ook ’s nachts. Tiny: “Pleegouders uit de crisispoule krijgen nu een vergoeding van €150,- per jaar. Het gaat mij niet om het bedrag, maar om de erkenning dat we dit doen, naast ons pleegouderschap. Ik vind het trouwens wel jammer dat het animo van pleegouders voor de crisispoule afneemt.
Ik heb ook de logeerpoule helpen opzetten. Als je het als pleegouder even niet meer trekt en je hebt geen netwerk waar jouw pleegkind past, dan kun je een beroep doen op pleegouders uit de logeerpoule. Een van de manieren om een breakdown te voorkomen.”

Samenwerken met anderen

“Ik werk zelf samen met hele goede pleegzorgbegeleiders. Maar ik blijf roepen dat voogd, pleegzorgbegeleider en pleegouders gelijkwaardig zijn. Ik zie daar een positieve verandering in. De voogden kunnen nog wat leren, maar pleegzorgbegeleiders pakken het goed op. Ik hoor ook van anderen dat het beter gaat.
De laatste 20 jaar investeer ik in de relatie met ouder(s) omdat ik zie dat het werkt. 99 Van de 100 moeders willen echt wel voor hun kind zorgen. Maar iemand heeft besloten dat de ouder het niet kan. Dat is hard. Als ik goed met ouders overweg kan, gaat de plaatsing ook beter.” Een kind steunen zonder kritisch naar de ouder te zijn is niet altijd makkelijk, weet Tiny. “Een kind zit niet voor niks in de pleegzorg. Maar het is voor een kind wel belangrijk dat je zijn moeder en vader niet afvalt.”

Bezige bij

Is er nog leven na de Pleegouderraad? “Ik blijf bezig”, lacht Tiny, “anders verveel ik me. Ik heb veel ervaring waar mensen wat aan kunnen hebben. Daar zet ik mij graag voor in.”
Ik blijf pleegouder in de crisispoule en logeerpoule. Sinds vorig jaar ben ik ook buddy voor startende pleegouders. En een keer per maand komt een groep van 10 pleegouders hier koffiedrinken. “En ja, dan zeiken we ook even”, lacht Tiny. “Maar daarna geven we elkaar advies.”
De landelijke media weet haar ook nog altijd te vinden. “Vorige week belde de NOS nog”, zegt ze. “Dat was naar aanleiding van het jongetje dat achtergelaten werd op het station. Ik hoef niet zo nodig met mijn hoofd op tv, maar ik vind het wel belangrijk dat er woordvoerders zijn.”

Missie

“Laatst ben ik nog bij de gemeenteraad van Koggenland geweest, zegt Tiny. Die raadsleden schrokken zich rot dat ik al twee jaar voor mijn pleegkind zorg en alles zelf betaal omdat hij geen verlengde pleegzorg heeft. Maar terug naar huis kan hij niet, wat moet je dan als pleegouder? Ik gun die jongen een thuis en een opleiding. Maar eigenlijk is het van de zotte dat ik dat allemaal zelf moet betalen.”
De komende jaren blijf ik verbonden aan een landelijk project dat allerlei plannen inzet om de kracht van pleegouders te versterken. We moeten niet vergeten, pleegouder zijn moet gewoon weer leuk worden. Dat is mijn missie.”

Bron: Parlan Nieuws 2017
 

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien