Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Zes puberende pleegzonen in 15 jaar tijdBijzonder verjaardagsfeest voor pleegzoonMarijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

Trots op onze kleinzoon

Sinds de geboorte van Justin (18) hebben Dina en Leen voor hun kleinkind gezorgd. Hun dochter gebruikte drugs. ‘Het is geen gemakkelijke periode geweest. Toen onze eigen kinderen klein waren, gingen we samen overal naar toe. Daar genoten we van. Pas later, na de puberteit kwamen de problemen’, vertelt Dina. ‘We hadden geen vat op de verslaving. Na de geboorte van Justin werden de zorgen groter.’

Dina kwam dagelijks bij haar dochter thuis. ‘We namen de zorg over. Justin logeerde al snel veel bij ons. Vanaf zijn vierde verjaardag is hij gebleven. Dat was fijn, omdat we vanaf die dag wisten dat het goed met hem ging. We hebben erg van hem genoten’, aldus Dina.

Verwennen als oma

Dina wilde in haar hart liever ‘oma’ blijven en zegt dat ze haar kleinzoon te veel heeft verwend. Ze deed alles voor hem. ‘Toen Justin klein was, ging alles meer vanzelf. Justin had veel vriendjes.’ Dina was gezond. Ze is een sociaal mens en kent alle ouders uit de buurt. Leen werkte onregelmatig en repareerde bijvoorbeeld auto’s voor de ANWB. Oma zorgde voor Justin.

Puberteit

Toen Justin puber werd, kwam er vaker hulpverlening over de vloer. Justin rookte en blowde al op jonge leeftijd en wilde meer zien van het leven. Hij wilde de straat op en tot laat met zijn vrienden op stap. Zijn grootouders konden hem moeilijk binnen houden. Dit had tot gevolg dat Justin te laat uit bed kwam of zich ziek meldde. Uiteindelijk moest hij zich verantwoorden bij de leerplichtambtenaar.

Een boek schrijven

Achteraf moeten oma en Justin lachen om alles wat ze samen hebben meegemaakt. ‘Je kan er een boek over schrijven’, zegt Dina. ‘Vooral over die ene keer dat de politie bij ons thuis kwam. Justin had samen met twee vrienden een paar wietplantjes in de tuin geplant. Het stelde niet veel voor, maar een week later kregen opa en oma een brief van de woningbouwvereniging in de bus met de mededeling dat ze de woning binnen een maand moesten verlaten: ‘Vanwege een wietplantage.’ Dit was een enorme leerschool voor de jongens. Gelukkig werd de soep niet zo heet gegeten als hij werd opgediend.

Geluk en verdriet

Helaas is er ook veel verlies. Beide pleeggrootouders hebben nu lichamelijke ongemakken. Opa Leen woont inmiddels in een verzorgingshuis. Oma Dina kan niet meer voor hem zorgen. Ze is na maanden weer thuis en hersteld van een heupoperatie. Justin is inmiddels bijna 19 jaar. In de periode dat zijn beide grootouders niet thuis woonden, moest hij met hulp van buren en familie voor zichzelf en het huis zorgen. Dat ging hem goed af. Hij kookte vaak samen met zijn vriendin. Volgens Dina heeft ze veel aan hem gehad. Justin is door alle gebeurtenissen ‘volwassen’ geworden.

Spierballen

Justin heeft zijn mbo-diploma niveau 1 gehaald en is bezig met niveau 2, richting techniek, maar hij blijft twijfelen over school. Liever gaat hij aan het werk. Hij werkt graag hard, ook ’s nachts. In de havens kan hij veel verdienen. Hij weet ook dat hij daar zorgvuldig met zijn lichaam om moet gaan. In zijn vrije tijd gaat hij vier keer per week met een vriend naar de sportschool. Op foto’s laat hij zien hoe de spierballen zich ontwikkelen. Justin doet zijn best en denkt goed na over wat hij dagelijks eet. Geen pizza’s meer, maar groente en eiwitten.

Wat hij in de toekomst echt wil worden, weet hij nog niet precies. Lesgeven op de sportschool vindt hij leuk. Hij heeft ervaring en kan die ervaring overbrengen aan nieuwkomers.
 

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien