Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties
Interviews
Marijke: “Ik heb vooral veel geleerd in mijn pleeggezin”Wij zijn een soort familiebedrijf gewordenHet idee dat ze niet bij mij wonen, geeft mij nog steeds een naar gevoelIk vond het bijzonder dat moeder haar kind aan mij toevertrouwdeHet kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!Een bijzonder avontuur in Zuid-KoreaPleegouder worden in coronatijdIk had me geen betere pleegfamilie kunnen wensenOp je moeder mag je trots zijn‘Belangrijk dat moeder betrokken blijft ‘De beste investeringEen jaar laterVan opa en oma naar opvoedersEen geslaagde kerst-actieSensitief opvoeden geeft ruimte.Als doffe oogjes weer wat glans krijgen…Een andere pleegouder in de buurt …‘Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt’Van breakdown naar breakthroughHet begon met een logeerpartij‘Het is mooi om kinderen te leren kennen’Naar (t)huisPleegkinderen verrijken je levenLego in plaats van geraniumsMét pleegzorg is het leven nóg leuker!Een goede spiegel om jezelf nog beter te leren kennenAmbassadeur PGGM en pleegzorg een mooie combinatiePleegzorg; het moet in je bloed zittenTiny, ervaren pleegouder en voormalig lid van een pleegouderraad, vertelt“Nog genoeg plek in ons hart”Twee jonge pleegvaders en een babyAlleenstaand en pleegouder, waarom niet?Gewoan net te drok meitsje*Trots op onze kleinzoonWie komt er op voor Lianne en haar pleegouders?Net even anders – een verhaal van een pleegmoederVoor pleegkinderen is ons huis een thuisIedere avond een kus van zijn moederDertig, fulltime banen én pleegzorg: het kan!Gewoon een vader- en moedergevoelOns hart en onze deur stonden openSamen één gezinEen levendige boelOns leven is net een oceaanOpladen als pleegouder‘We moeten een cirkel vormen om het kind heen’Wederzijds vertrouwen is de basisMoeders op de boot? Liever nietJacqueline en Edwin kijken terug op 10 jaar pleegzorgLeraar & pleegouder: flexibiliteit en snel schakelen zijn belangrijkZe krijgt dezelfde liefdeKinderwens en pleegouderschapWaar een wil is, is een wegWe kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kindPrins ‘Hello Kitty’Carrièrevrouw, moeder en pleegouderGepensioneerd en pleegouders van twee meidenBrinta na het melkenIn ons gezin zijn de glazen halfvol!Supergewone beroepen – Wijkagent PieterEen pleeggezin met structuur en heel veel lol

We kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kind

Jeroen en Joyce, afkomstig uit Friesland, werken allebei bij de politie. Hun werk heeft er mede voor gezorgd dat ze iets voor andere kinderen willen betekenen. Ze hebben samen twee zoons. Eén zoon is volwassen en woont op zichzelf, de ander zit in de pubertijd.

Machteloos gevoel

Vanwege hun beroep komen ze regelmatig in situaties van huiselijk geweld terecht. Vaak zijn dit gezinnen met kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden leven. Veel kinderen krijgen niet de liefde en geborgenheid die ze zo nodig hebben. Dat geeft hen regelmatig wel een machteloos gevoel. Vaak doen ze wel een zorgmelding, maar op het moment dat zijzelf weer de deur uitgaan, laten ze kinderen achter in een ongewenste situatie.
Jeroen herinnert zich een meisje van vijf jaar, dat rondzwierf op straat in een veel te grote pyjama van haar twaalfjarige broer. Toen hij bij de ouders thuiskwam, trof hij een sterk vervuild huis aan, waar de hondendrollen op de vloer lagen, waar de kinderen omheen moesten lopen. Op het slaapkamertje van het meisje zag hij haar bedje. Het matrasje was niet zichtbaar meer door de plak vuil die er op lag. Dat beeld is hem altijd bijgebleven en helaas is het niet bij die ene ervaring gebleven.

De samenleving verhard

Het stel geeft aan dat ze een negatieve tendens zien in de samenleving. Mensen raken steeds meer verhard, mede ook door de sociale media. Maar ook doordat mensen meer op moeten boksen tegen hun omgeving. Sommige mensen zijn makkelijk beïnvloedbaar. Ze willen er graag bij horen en kopen dan dingen op de pof. ‘Soms komen we bij mensen binnen en treffen het huis zwaar verwaarloosd aan, maar we zien wel een grote nieuwe tv en een dure auto voor de deur. Maar geen vloerbedekking op de grond. Deze mensen willen echter geen gezichtsverlies leiden in hun omgeving. De schulden die hieruit ontstaan leiden vaak tot meer stress en daardoor ook tot huiselijk geweld.’

Goede ervaring

Joyce heeft vroeger thuis al te maken gekregen met pleegzorg. Haar ouders besloten om destijds een pleegkind in hun gezin op te nemen. Voor Joyce werd dit een vanzelfsprekend iets als kind. Ze heeft er goede herinneringen aan, al was het heus niet allemaal rozengeur en maneschijn. Joyce heeft nog steeds een goede band met haar pleegzus, die inmiddels haar eigen gezin heeft. Joyce heeft gezien hoeveel haar ouders voor haar pleegzus hebben betekend.

In afwachting van …

Joyce was degene die pleegzorg ter sprake bracht en Jeroen is inmiddels helemaal om. Ze hebben net het gezinsonderzoek afgerond en een training gevolgd om goed voorbereid aan pleegzorg te kunnen beginnen. Hun puberzoon hebben ze betrokken in hun afweging om pleegouders te worden. Hij is enthousiast en staat er helemaal achter. Ze wachten af wie er bij hen geplaatst gaat worden. Ze willen graag het verschil gaan maken, al is het maar voor één kind. ‘We kunnen de wereld niet veranderen, maar wel de wereld van één kind’.

 

 

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien