Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties

Terugblik Week van de Pleegzorg 2018

Dit jaar is voor de vierde keer de Week van de Pleegzorg georganiseerd van 31 oktober t/m 7 november. Met de jaarlijkse actieweek vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor het belang van pleegzorg. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 19.000 pleegkinderen. Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig, voor de pleegkinderen van nu maar ook die van de toekomst. Er werden ruim 100 heel uiteenlopende activiteiten georganiseerd, niet alleen gericht op het werven van nieuwe pleegouders, maar vooral ook om de  ruim 16.500 pleegouders te ondersteunen en in het zonnetje te zetten. En er zijn 1.500 spandoeken opgehangen op sporthekken.

Aftrap woensdagochtend 31 oktober

De Week van de Pleegzorg startte op woensdagochtend 31 oktober tijdens de Pleeggrootouderdag in De Glind. De aftrap was in lijn met de sportieve insteek dit jaar en werd verzorgd door spelers van Lucky Ajax: Sjaak Swart, Simon Tahamata, John Bosman, Dick Schoenaker en Dennis Gentenaar. Zij speelden een (mini) wedstrijd tegen een team van pleeggrootouders en pleegkleinkinderen. Bekijk hier het filmpje:

In de media

Er was veel aandacht voor de Week van de pleegzorg in de media. Naar aanleiding van het pleidooi van de pleeggrootouders om het aantal pleeggezinnen te vergroten door vaker grootouders te laten zorgen voor hun uit huis geplaatste kleinkind stelde Hart van Nederland de vraag: wat vindt Nederland? Zijn we bereid, als het nodig is, de zorg voor neef, nicht of kleinkind op ons te nemen? De meeste mensen uit dit onderzoek, 79 procent, is daartoe bereid!

Veel aandacht was er ook voor de publicatie van het boek ‘Laat maar komen, crisisopvang van pleegpubers’ van René Wokke († 2018) en Kim Postma, o.a. in RTL Nieuws, RTL Late Night en de Nieuwsbv.

Radio 1 Spraakmakers maakte een serie reportages ‘Pleeggezin gezocht!’ waarin allerlei aspecten van pleegzorg worden belicht, zoals:

Minister Hugo de Jonge van VWS deelde de oproep voor het werven van nieuwe pleegouders op Twitter en op Facebook.

En de regionale omroepen maakten mooie reportages over pleegzorg, zoals Omroep Brabant, rtv Oost, Omroep Gelderland, rtv Noord, Omroep Zeeland, AT5, rtv Drenthe en Omroep Friesland.

Samenwerking sportverenigingen

Met de actie ‘Doneer je sporthek’ werkt Pleegzorg Nederland dit jaar samen met sportverenigingen voor de werving van nieuwe pleegouders. Sportclubs kunnen op een simpele manier een bijdrage leveren aan de campagne Supergewone mensen gezocht  door hun sporthek beschikbaar te stellen voor een spandoek. In heel het land helpen sportverenigingen mee bij de werving van nieuwe pleegouders, waaronder de betaald-voetbalclubs van Willem II, AZ, ADO en Telstar. In de Week van de pleegzorg zijn er verspreid over het hele land 1.500 spandoeken opgehangen.

 

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien