Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties

Terugblik Week van de Pleegzorg 2019

Dit jaar is voor de vijfde keer de Week van de Pleegzorg georganiseerd van 30 oktober t/m 6 november. Op 30 oktober ging de actieweek van start met de aftrap van de nieuwe pleegzorgcampagne ‘Open je wereld.nu’. Gijs Staverman, dj en pleegvader, vroeg op Utrecht Centraal aandacht voor het tekort aan pleegouders.

Dit is een noodgeval

Voor meer dan 22.000 kinderen is een veilig en stabiel thuis niet vanzelfsprekend. Een levensgrote, rode box met daarop de tekst Dit is een noodgeval stond hiervoor symbool. Gijs Staverman vroeg aan voorbijgangers of zij bereid zijn hun wereld te openen om een kind zo thuis mogelijk op te laten groeien. De oproep vond gehoor. Ruim 4.000 belangstellenden deden afgelopen week de onlinetest op de campagnesite en schreven zich in voor de mailing. De campagne loopt door tot het einde van het jaar.

Brede belangstelling en steun

Er was veel aandacht voor de Week van de pleegzorg in de media. RTL Nieuws, Jeugdjournaal, Shownieuws en NRC besteedden aandacht aan de aftrap. Ervaringsverhalen gaven een inkijkje in de wereld van pleegzorg. Bij Beau vertelden Gijs Staverman en pleegmoeder Nel Haneveld over hun ervaring. Linda en Telegraaf publiceerden mooie portretten van pleegmoeders. In Trouw vertelden Ellen Feller en Moon Helling over hun ervaringen die ten grondslag liggen aan het boek ‘Saai is het nooit, belevenissen van een pleegouder voor pubers’.

Regionaal was er ook veel aandacht voor de Week van de Pleegzorg. Van Zeeland tot Gelderland, van RTV Noord tot Omroep West.

Minister Hugo de Jonge van VWS deelde de oproep voor het werven van nieuwe pleegouders op Twitter en op Facebook.

Gevarieerd programma

De week van de Pleegzorg bood ook dit jaar weer voor elk wat wils. Een kook-workshop, brunch, high tea of netwerkbijeenkomst voor pleegouders, (sport)activiteiten voor kinderen uit pleeggezinnen, exposities in Emmeloord en Breda  en een presentatie van het pleegzorgspel ‘En nu jij’ . Diverse wethouders gingen op bezoek bij pleeggezinnen en waren onder de indruk van de verhalen. Er was veel belangstelling voor het vrij-zwemmen in de baden van Optisport , LACO, Sportfondsen en een aantal zwembaden aangesloten bij werkgeversvereniging WiZZ.

Landelijke pleeggrootouderdag

Op de slotdag van de Week van de Pleegzorg stonden de pleeggrootouders in de schijnwerpers. De Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland organiseerde op 6 november voor de 15-de keer de landelijke pleeggrootouderdag. Prinses Beatrix was bij de lustrumbijeenkomst aanwezig. EenVandaag en Metro-nieuws besteedden aandacht aan dit evenement.

       Foto: Hugo van den Elshout

Week van de Pleegzorg

Met de jaarlijkse actieweek vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor het belang van pleegzorg.  Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig, voor de pleegkinderen van nu maar ook die van de toekomst. Er werden ruim 100 heel uiteenlopende activiteiten georganiseerd, niet alleen gericht op het werven van nieuwe pleegouders, maar vooral ook om de  ruim 16.500 pleegouders te ondersteunen en in het zonnetje te zetten.

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien.