Informatie aanvragen Pleegzorgorganisaties

Terugblik Week van de Pleegzorg 2020

Dit jaar is voor de zesde keer de Week van de Pleegzorg georganiseerd van 28 oktober t/m 4 november. Op woensdag 28 oktober ging de actieweek van start met de online theatervoorstelling Open Deuren.

Open Deuren

Karin Bloemen opende de theatervoorstelling Open Deuren. In het Radio 1 Journaal vertelde ze over haar ervaring als pleegouder en het belang van pleegzorg. In de voorstelling ‘Open Deuren’ liet Theatergroep Mangrove in 30 minuten zien en ervaren wat pleegzorg voor kinderen en hun ouders kan betekenen. Ontroerende momenten, pittige uitdagingen maar ook bijzonder alledaags.

Ervaringsverhalen van pleegouders

Tijdens de Week van de Pleegzorg stonden ervaringsverhalen van pleegouders centraal in de publiciteit. In Tijd voor Max en op RTL-online vertelde pleegouders over hun ervaring.  Linda en Margriet publiceerden mooie portretten van pleegmoeders.

In de regionale media was er ook veel aandacht voor de Week van de Pleegzorg op televisie, radio en in kranten. Een kleine greep uit de vele reportages: AT5, omroep Gelderland, rtv Drenthe, Franeker CourantNH Nieuws, de StentorRTV Noord  en het Brabants Dagblad.

Eigentijds programma vooral online

De Week van de Pleegzorg bood ook dit jaar weer een gevarieerd programma met 90 activiteiten, dit keer vooral online. Er waren veel informatiebijeenkomsten voor belangstellenden via Facebook, webinars en Teams. Wethouders en burgemeesters maakten (online) kennis met pleeggezinnen. Voor de ontspanning waren er o.a. een interactieve online quiz voor pleeggezinnen in Drenthe, online bingo en online yogalessen in Noord-Brabant.

Ook dit jaar konden pleeggezinnen vrij-zwemmen in de baden van Optisport, LACO en Sportfondsen, onderdeel van werkgeversvereniging WiZZ. De Pleegzorg Familiedagen in Duinrell moesten door de coronamaatregelen -helaas- worden verplaatst naar 27 en 28 maart 2021.

Nieuwe films en animaties

Tijdens de Week van de Pleegzorg zijn verschillende korte films en animaties gelanceerd.

In de film ‘Loyaliteit in beeld’ wordt het abstracte begrip ‘loyaliteit’ op een toegankelijke en laagdrempelige manier uitgelegd aan de hand van beelden van Gert van der Vijver (‘de Zandtovenaar’) en muziek van Till Zuidema (‘songwriter Till’).

Pleegzorg STORIES is een serie video’s en animaties die een kennismaking biedt met de wereld van pleegzorg via verhalen van pleegouders, pleegkinderen, kinderen van pleegouders, ouders en professionals. Korte fragmenten geven een antwoord op veel-gestelde vragen. De Pleegzorg STORIES worden gemaakt door videoverhalenvertellers UmaMedia met animaties van Studio Ravivo.

Al deze films zijn ontwikkeld i.s.m. Kinderpostzegels.

Pleegouders van Nederland bedankt voor jullie liefdevolle inzet

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS bedankte alle pleegouders op Twitter.

Voor pleeggezinnen is een speciaal bedankpakket samengesteld om zelf bloembommen te maken i.s.m. de Guerilla Gardeners.Kijk hier terug welke activiteiten zijn georganiseerd  in de Week van de Pleegzorg 2020

De campagneacties van ‘Open je wereld.nu’ lopen door tot het einde van het jaar.

Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien