Andere mogelijkheden om een vergoeding te krijgen
Voor vergoeding van deze kosten kun je mogelijk een beroep doen op de gemeente, jeugdbescherming (gecertificeerde instelling) of fondsen.
Hulp van de gemeente
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor jeugdhulp. Vergoedt de pleegzorgorganisatie niet de kosten die een pleegouder heeft gemaakt? Soms draagt de gemeente dan bij.
Twijfel je welke gemeente verantwoordelijk is? Vraag het aan je pleegzorgbegeleider. Of lees hier meer informatie over gemeentes en vergoedingen.
Vergoedt de verantwoordelijke gemeente de kosten ook niet? En woon je zelf in een andere gemeente? Neem dan met je eigen gemeente contact op. Gemeenten kunnen elkaar vragen om alsnog kosten te vergoeden.
Secundaire aansprakelijkheidsverzekering
Richt een kind schade aan in huis? En is er jeugdbescherming bij het kind betrokken? Jeugdbescherming heeft voor kinderen met een kinderbeschermingsmaatregel een secundaire aansprakelijkheidsverzekering.
Secundair betekent dat bij schade eerst de aansprakelijkheidsverzekering van pleegouder of ouders aangesproken wordt. Vraag naar de mogelijkheden bij de jeugdbeschermer.
Fondsen
Soms geeft een fonds een bijdrage voor kosten voor pleegkinderen. Bijvoorbeeld het Nationaal Fonds Kinderhulp of Kamer voor een Kind.
Via Kamer voor een Kind kunnen pleeggezinnen een financiële bijdrage (tot maximaal € 5.000) krijgen voor het realiseren of opknappen van een kamer voor een pleegkind, of voor het doen van een aanpassing aan hun woning. De veranderingen moeten een positief effect hebben op het welzijn van het kind. Kamer voor een Kind is voor pleeggezinnen die al een kind in huis hebben wonen, en voor gezinnen die graag hun huis willen openstellen voor een (extra) pleegkind. Pleeggezinnen kunnen een aanvraag doen via hun pleegzorgbegeleider.
De aanvraag bij een fonds gaat vaak via de pleegzorgorganisatie. Vraag bij de pleegzorgbegeleider naar de mogelijkheden voor een fondsenaanvraag.